Ebugatta, avagy házi kedvencek az asztrológiában

Egy hirtelen ötlettől vezérelve a házi állatokat vettem most elő témaként. 😀
Épp olvastam egy kis vitát arról, hogy a horoszkópban hova tartoznak. Hagyományosan a 6. házhoz soroljuk őket, azonban manapság sok asztrológus mégis az 5. házat kezdi el bogarászni, amikor ez a téma felmerül. Miért? Hogy is van akkor most ez?

Asztro hagyományok…

Amikor hasonló problémához érkezünk mindig érdemes elgondolkodni azon, hogy a világ változott-e az adott témával kapcsolatosan az évszázadok során. A asztrológia egy nagyon logikus rendszer, ami magát a világot tükrözi vissza – stabil alapokon nyugszik, a világot leíró alapszimbólumokkal.

Ám, a világ változásával egy-egy dolog szimbolikája megváltozhat, így új “kategóriába” kerülhet. Ettől nem kell megijedni, ezek nem nagy dolgok és nem dőlnek meg az alaptételek, csupán érdemes mögé gondolni egy kicsit, hogy miért oda tartozik valami, ahova. Az asztrológia nem dogmatikus rendszer, és előfordul, hogy bizonyos dolgok, amiket mondjuk egy bizonyos házhoz (életterülethez) soroltunk, időközben átvándorolt egy másikhoz életterületre, ugyanis már más szerepe lett az életben, a világban, ergo változott a szimbolikája. A besorolás sem nagy ördöngösség csak az alap szimbólumok mentén egy kicsit logikusan kell gondolkodni. 🙂

Akkor most mi is van az állatkákkal…

6. ház – A szolgálóink

Hagyományosan a 6. ház témái közé sorolták őket. A 6. ház a szolgálóink háza (a munkával szolgálunk, az egészség minket szolgál – gondoljunk csak arra a már kevésbé használt kérdésre: “Hogy szolgál az egészsége?”). Régen ebbe a témakörbe tartoztak a háziállatok is. A kutyák a ház körül szolgáltak – őrizték a házat, a macskák távol tartották a rágcsálókat, a tyúkok tojást adtak vagy saját húsukkal szolgáltak, stb…

5. ház – Az öröm háza

Na de akkor, hogy kerültek át az 5. házba? Hát úgy, hogy manapság egyre inkább hobbiból tartunk állatot. Jellemzően nem azért veszünk, például macskát, hogy a nem létező magtárunkban hajkurássza az egereket. Azért veszünk kutyát/macskát/teknőst/patkányt, mert kedvünket leljük bennük, sőt olykor a “gyerekeinknek” tekintjük őket, kvázi családtagok lehetnek. Az öröm, a hobbik, a gyermekek háza pedig az 5. ház, így ezen a gondolatvonalon haladva el is jutottunk oda, hogy a “hobbiból” tartott kis kedvencek már az ötödik házból pislognak ránk.

Besorolás…

Nem minden esetben sorolhatóak egyértelműen az 5. házba a körülöttünk lévő állatok. Egy falusi bácsi még mindig azért tart kutyát, hogy jelezze, ha jön valaki, őrizze a házat; és a tyúkokat sem azért tartjuk, mert olyan jó nézni, ahogy az udvarban szaladgálnak – ők még mindig a 6. házban szaladgálnak.

Ezen a ponton felmerülhet a kérdés, hogy most akkor mi van? Egészen egyszerűen azt kell elsőként vizsgálni, hogy mi célból tartják a kérdéses állatot. Ha egy házi kedvencről van szó, amit hobbiból tartanak, mert örömet okoz, akkor az 5. házhoz soroljuk, ha egyéb funkciója van (pl. házőrzés, vakvezetés), akkor  a 6. házhoz tartozik. Jó példák lehetnek erre a munkakutyák, mert bármennyire is szeretjük őket, ők is szolgálók.

Házi kedvencek az asztrológia rendszerében

Akkor most nézzünk egy példát…

Mondjuk engem – jobb híján 😀 Most hasonlóan fogjuk elemezni az állatokhoz fűződő viszonyom, mint ahogy mondjuk életem egyéb szereplőihez fűződő kapcsolatomat elemeznénk.
Szóval van egy kutyám. 🙂

A radix képletem a házi kedvenceimről:

 • Hova soroljuk: Bár megnyugtató érzés, hogy itt van mellettem és tuti senki nem tud úgy bejönni, hogy észre ne vegye; mégis inkább a kutyatartás öröme miatt tartjuk -> ötödik házat kell vizsgálni.
 • Ötödik házam: Három bolygó található az 5. házamban, ezek az Uránusz, Szaturnusz és a Neptunusz. Hát akkor vegyük őket sorra. 🙂
 • Uránusz: Nem egy átlagos kutya 😀 Sokan rácsodálkoznak és kérdezik, hogy milyen fajta, mert ilyet még nem is láttak. Tehát az Uránusz kölcsönöz neki egy nem átlagos kinézetet.
 • Szaturnusz: Sajnos élete első szakaszában a Szaturnusznak inkább a megtagadó oldalát élte meg. Rossz körülmények között éldegélt, nem szerették, bántották, még enni sem kapott rendesen (rideg körülmények – Szaturnusz). Most már inkább a korlátozás formáját éli – persze tény, hogy ezt már jobban díjazza, de – nem lehet az útra kiszaladni és nem lehet őrült módra odarohangászni más kutyákhoz, nem lehet pisilni, csak ha sétálunk, “…és még egy csomó butaság, amit azt sem értem miért nem lehet…”
 • Neptunusz: Nagyon kedves kutya, és a végtelenségig szeret minket, és gyakorlatilag mindent és mindenkit. (Túláradó, mindenkit elborító szeretet Neptunuszi analógia!)

Ötödik ház a másik oldalról:

 • Uránusz:  Gyakori, hogy állataimban van valami különleges, külsőleg vagy belsőleg, vagy is-is. Ez nem feltétlenül szándékos, inkább így alakult.
 • Szaturnusz: Mindig nagy felelősségérzettel viseltettem az állataim iránt. Hát tény az is, hogy néha szigorú is vagyok velük – még anyukámmal is van, hogy összeveszek, ha csokit ad a kutyának. Mert hát a kutyának nem szabad csokit adni! 😀
 • Neptunusz: Mindig feltétel nélkül szerettem az állatokat. Sokszor álmodok velük.
 • Az 5. házam ura bár elég tág az együttállás, de közel van a Marshoz. Mindig nagyon lendületes, aktív kutyáim voltak. (A most is épp mellettem üldögélő kutyapajtásomnak Kos Holdja van, közel 11 évesen is kölyöknek nézik, mert annyira lendületes és aktív.)
 • Az ötödik házam ura harmonikus fényszögben a Holdammal: Lelkileg nagyon közel állnak hozzám az állataim, és nagyon szeretem őket. Soha nem voltam az a fajta ember, aki olyanokat mond, hogy “de hát ez csak egy kutya”.
  (Természetesen amíg tiszteletben tartjuk egymást, ezzel sincs semmi gond, az egyik ember ilyen a másik olyan, ez csak egy példaelemzés, ami arra is rávilágít, hogy én miért így viszonyulok a házi kedvencekhez.)

Remélem nem találtátok túl nevetségesnek a témát 😀 Megjegyezném, hogy ez nem egy teljesen átfogó elemzés volt, de ez az állatkás dolog egy egyszerűbb, de nagyon hasznos gyakorló feladat lehet, azoknak aki kísérleteznek az asztrológiával.  😉


Érdekelnek a bohém boszorkányosságok? Kukkants be a Fekete Macsek Boszi Shopba, hátha találsz kedvedre való bűbájos apróságot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük