Toronyóra Lánccal

Nos minden emberben vannak feszültségek, gyenge pontok, amikkel dolgoznia kell. Az én egyik gyenge pontom a túlzásra való hajlam, amely alapvetően egy Jupiter kvadrátnak köszönhető. 🙂

Bár ez a kvadrát az élet számos területén hajlamosít túlzásokra, az egyszerűség kedvéért kiragadtam egy példát, ezen keresztül fogom elmagyarázni ezt a kombinációt. Ugyanis,  itt egy fényszög kombinációról lesz szó, amelyben a Jupiter, a Vénusz és a Hold érintett.

A Próbafülkék Királysága című bejegyzésben volt egy olyan mondatom, hogy “bár néha nagyon jól esne elverni egy csomó pénzt, igyekszem beosztani azt amim van”. Szóval akkor maradjunk ennél a gondolatnál és legyen a példánk ismét vénuszi, vagyis a divat és pénz kapcsolata az életemben.

Elöljáróban szeretném mondani, hogy könnyebb úgy a magyarázat számomra, ha megszemélyesítve beszélek egy-egy bolygóról, de valójában itt energiákról van szó. Tehát ha olyat mondok, hogy elégedetlen a Vénuszom, az valójában azt jelenti, hogy a vénuszi energiáim kibillentek, aktuálisan nem tudom harmonikusan megélni őket stb… Szóval értitek, remélem. 😉

A konstellációban szereplő fényszögek

Jupiter – Vénusz kvadrát

Nos hát igen, ezzel az állással nehéz okosan bánni a pénzzel. Túlkapásokra, meggondolatlan költekezésre sarkall. “Nő képletében ez a kvadrát kiadásokra utal fizikai megjelenésének érdekében” – írja a szakirodalom. Jól fejezi ki ezt a bejegyzés elején hozott mondat első fele is. A Vénusz ezzel a fényszöggel imád túlzásba esve költekezni, különösen, ha a saját szépségének brillírozásáról van szó.

Tehát akkor egy példa:

Amikor egyetemre mentem és elkerültem otthonról kértem, hogy inkább havonta egy összegben kaphassam meg azt a pénzt, amit támogatásként rám szánnak. Számomra így könnyebb volt gazdálkodni, mint ha bizonytalan összeget kapok hetente. Nos ebből az lett, hogy az első egy-két hónapban kapásból annyit költöttem ruhákra, hogy alig maradt pénzem a hónapban kajára. (Később persze okultam és már nem voltak ilyen gondok, de ennek magyarázata később következik.) Azért az is hozzá tartozik, hogy eléggé le volt már amortizálódva a ruhatáram, így ráfért már a frissítés, de attól a túlzás még túlzás. ;P

Hold – Jupiter trigon

Ez a fényszög jelentheti, hogy a pénz nagyjából kellő mennyiségben áll rendelkezésre. Vagyis anyagiakat teremt. Jelen esetben anyagiakat biztosított, amit aztán Vénusz-Jupiter elvert. Illetve a nagy pénzügyi kirohanások után a Hold-Jupiter trigon oldotta meg, hogy azért ne halljak éhen.

Ez a Hold a második házban áll (a szükségletek és anyagiak háza), így főleg ő a pénzügyminiszterem, és nem is rossz ebben a szerepkörben. Mivel ez egy Szűz Hold, így nagyon is jól tud gazdálkodni azzal, amije van. A változó (Hold) pénzügyi körülmények között a Jupiternek köszönhetően valahogy mindig sikerül előteremteni azt, amire szükség van.

A plusz egy…

Innen ügyesen ki lehet következtetni, hogy a Jupiter – Vénusz feszültséget a Hold vezeti le. Viszont van itt még valami, amiről kevés szó szokott esni. Mégpedig egy harmadik fényszög, egy kvinkunx (150 fok). Ezt egy kevésbé fontos fényszögként szokás kezelni. Nem azt mondom, hogy ezek nagyon lényeges fényszögek, de azért van létjogosultsága. Főleg ha elemek szerint vizsgálódunk. Különösen, hogy ebben az esetben ez a kulcs a feszültségek megoldásában.

A fent említett két fő fényszöget háromszöggé egészíti ki ez a harmadik. Így lesz teljes a levezetés, így kerül kapcsolatba mindenki mindenkivel. Mondhatni bezárul az (energia)kör. 😉 Tehát eddig a dolog nagyjából úgy néz ki, hogy a Vénusz – Jupiter kvadrát szeretné elverni a pénzt. A Jupiter – Hold trigon támogatása anyagi forrásokat teremt. És akkor mit csinál a Hold – Vénusz kvinkunx?

A tanító fényszög

A kvinkunxot szokás ellenséges feszültségként, összeegyeztethetetlenségként értelmezni. Na, nekem egy másik megközelítés sokkal jobban bejött, nevezetesen az, hogy ez egy tanító fényszög. Végülis a két megközelítés nem sokban különbözik, csak épp más szinten közelíti meg a dolgot. Az ellenséges feszültség magasabb szinten tanítóvá válik, mert valahogy közös nevezőre kell jutniuk (nem szeretjük a feszültséget). És ahhoz, hogy valahogy tudjuk kezelni, tanulni, fejlődni kell.

A példánknál maradva a belső feszültséget, nem egyszerűen levezeti a Hold (vagy épp a trigon miatt elkendőzi), mivel a Hold és a Vénusz is közvetlen kapcsolatban van. A két bolygó tanítja, neveli is egymást – próbálnak a köztük lévő különbözőségek ellenére találni egy olyan megoldást, ami mindkettőjüknek elfogadható. Könnyű a különbözőségek másságát feszültségként, akár harcként megélni. De amikor kompromisszumról van szó és megpróbálnak kiegyezni egymással, az már egy magasabb szint.

Így működnek az életben

Ha kibillen az egyensúly…

A fényszögek oda-vissza természetűek, azt jelenti, ha az egyik csinál valamit, az hatással van a másikra és fordítva. Kicsit konkrétabban: 

  • Ha a Vénuszom csúnyának, szerethetetlennek érzi magát, attól rossz kedve lesz a Holdnak.
  • Ha a Hold rendet rak, és színek szerint bekategorizálja a ruhákat a szekrényben (Szűz Hold – kicsit rendmániás 😀 ), és ettől elégedett, attól a Vénusz is jobban érzi magát. (Például mert hat a szépérzékére a renezett színskála).

Ennél a konstellációnál a Hold a levezető, segítő, támogató szerepben van. De csak akkor, ha jól érzi magát. Ha nincsenek meg a stabil érzelmi alapok lőttek az egyensúlynak. Ha a Hold rosszul érzi magát, akkor a Vénusz szépen a fülébe súgja, hogy ha kézen fogva elmennének és vennének egy csomó új cuccot, akkor sokkal, de sokkal jobban érezné magát. És igaza is van. Elmennek együtt vásárolni, sokat költenek és mindenki tök jól érzi magát. És a nagy költekezést mindenki teljesen jogosnak is fogja érezni, mondván, amúgy is kellett venni ezt meg azt, mert nem volt/tönkre ment/már nem használom a korábbit. Meg hát amúgy sincs egy göncünk se…

Ettől lényegében inkább a Vénusz fogja jól érezni magát (szép és divatos lehet), de ebből a “jól-érzem-magam” dologból ad egy jó löketet a Holdnak is, mivel az aggodalmaskodó Szűz Hold egy kicsit felszabadulhat az “okosan kell bánni a pénzzel” érzés alól és elengedheti magát. Ráadásul, ha kiürítjük a pénztárcát, már amúgy is felesleges aggódni azon, hogy hogyan osszuk be a pénzt. 😀

De ha mindenki olyan jól érzi így magát, hol itt a baj? (A pénztárcám kóros soványsága mellett…) Hát ott, hogy ez csak felületi kezelés, átmeneti jóérzést biztosít, de az alapproblémát nem szünteti meg. A kvinkunx építő és leépítő is lehet, és ebben az esetben a kvadrát feszültségét nem levezeti és konstruktív mederbe tereli, hanem serkenti, alapot ad a túlkapásoknak. Így egy alacsony szinten megélt sugárzási sorozat lesz belőle.

A kompromisszum

A bejegyzés elején idézett mondatból persze gondolom nem azt szűrtétek le, hogy számolatlanul szórom a pénzt, mert nem is teszem. A kis Szűz Holdam remekül be tudja osztani a pénzt. Viszont egy kis extra odafigyelés szükséges, de mostanra már nagyrészt megtanultam kezelni. Ennek pedig az egyik legfontosabb eleme… hát nevezzük kompromisszumnak, amit a kis belső bolygócskáim kötöttek: a Holdam rendszeresen áldoz a Vénusz igényeire, odafigyel, hogy alapvetően ne szenvedjen hiányt. Ez a kulcs! Hogy gondoskodjunk róla is, mert ő érzékeny erre (a kvadrátból eredő feszültség mellett nem sétálhatunk el); foglalkozni kell vele,  mint egy gyerekkel, mert ha nem kap elég figyelmet elkezd rosszalkodni.

A Hold pedig kap egy adag lazaságot és eredetiséget a Vénusz Vízöntő természetétől. A Szűz, ha pénzről van szó alapvetően elég garasoskodó tud lenni, de ez a fényszög segít neki, hogy egy kicsit leadjon az aggodalmaskodásából, a megfeleléssi vágyból, és egy kicsit szabadabban tudjon élni.

Na, hogy is néz ki ez élőben…

Időről időre áldoznom kell a kis Vénuszomnak, vagyis ellátogatok a kedvenc üzleteimbe és veszek egy-két új darabot, hogy ne érezzem úgy, hogy le vagyok rongyosodva. Erre a célra előre meghatározok egy összeget (figyelembe véve az aktuális anyagi helyzetem), amivel gazdálkodhatok (a Szűz beosztja).

Persze az élet nagyon szép lenne, ha a Holdam, mindig kiegyensúlyozott lenne; de mint mindenkivel velem is előfordul, hogy rossz kedvem van és félő, hogy felborul a kényes egyensúly. Hát ilyenkor valami nagyon aprósággal meglepem magam. Ezt két oldalról is meg lehet közelíteni. Egyszer a Vénusz oldaláról. Ekkor elmegyek egy olcsóbb kategóriájú boltba és veszek valami apróságot, jellemzően bugyit vagy zoknit. (Ez a módszer akkor is célravezető, ha alapvetően nincs gáz, csak a Vénuszom elégedetlenkedik – szokott ilyet. 😀 )

A másik lehetőség, hogy a Hold oldaláról közelítek. A Holdam a 2. házban van,  ezt a házat jellemzően a pénzzel hozzuk összefüggésbe, de a 2. ház a szükségletek háza (úgy általánosságban) így az étel (amire szükségünk van) is ide tartozik. Ebből következik, hogy a másik tűzoltási módszer a klasszikus evés-terápia. Vagyis ilyenkor veszek egy sütit vagy pudingot esetleg valamilyen különleges teát, és otthon, kellemes környezetben elfogyasztom. (Megjegyzés: Persze utóbbiakat magam is elkészíthetném, de hatékonyabb, ha a vásárlás öröme is párosul hozzá.)

A levezető fényszögek ereje

Ez egy jó példa arra, hogy a kvadrát feszültségét, hogy tudja levezeti egy harmadik fél. Persze ez nem feltétlenül fog működ magától, szükséges hozzá egy kis tudatosság. Amíg nem kezdtem el tudatosabban dolgozni ezzel a feszültséggel, addig a Hold és a Vénusz harcoltak egymással, jobban mondva nem vették egymást figyelembe (150 fokos fényszögnél igazából nem látják egymást). Egy ideig nem költöttem semmire, aztán hirtelen nagyon sokat költöttem – vagyis elég sokszor belefutottam abba a hibába, hogy a Hold mondhatni fösvény volt és teljesen elhanyagolta a Vénuszt, megtagadott mindent mondván, hogy nem telik rá (a Szűz nagyon szigorú tud lenni).

Aztán egy idő után bedühödött a Vénusz (betelt nála a pohár) és egy hirtelen kirohanással (egy  Vízöntő váratlanságával) elköltött minden pénzt, ami csak a keze ügyébe került. Ezektől viszont már igyekszem óvakodni, és most már van, hogy el se költöm az egész összeget, amit a Hold a “rendelkezésemre bocsát”. Sőt, most már elég sokszor felteszem magamnak a kérdést, hogy tényleg szükségem van-e erre, és szinte kiröhögöm magam, amikor a válaszom az, hogy nem. 😀

Mindamellett, hogy a túlzásaim bizonyos megnyilvánulási formáit már tudatosan kontrollálom még nem jelenti azt, hogy a feszültség eltűnt vagy, teljes egészében uralni tudnám. Mint írtam az élet legkülönbözőbb területein képesek megjelenni a túlkapások, néha úgy, hogy sokszor észre sem veszem. A születési képletben megjelenő feszültségekkel jórészt egész életünkben foglalkoznunk kell, nem tűnnek el; ennél fogva nem is áltatom magamat azzal, hogy a kihívás megoldva és teljesítve. De mint tudjuk az, hogy felismertük a problémát már egy jó nagy lépés a megoldás felé. 🙂

***

Remélem sikerütl érthetően elmagyaráznom, hogyan kombinálódnak össze a fényszögek hatásai. Ha bármit hozzátennétek, saját példát osztanátok meg, esetleg vitatkoznátok, írjatok kommentet bátran.


Érdekelnek a bohém boszorkányosságok? Kukkants be a Fekete Macsek Boszi Shopba, hátha találsz kedvedre való bűbájos apróságot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük