Leláncolt fiú, avagy Szaturnusz és Merkúr szinasztriában

Merkúr és Szaturnusz együttállás szinasztriában

Egy ismerősöm (Dávid) mesélt nekem édesanyjával való legfőbb problémáiról. A képleteik összevetése során egyáltalán nem lepődtem meg, amikor kiderült, hogy a Szaturnusz a hunyó: a fiú Merkúrja ugyanis együtt áll édesanyja Szaturnuszával. Nézzük tehát hogyan nyilvánul meg ez az együttállás kettejük kapcsolatában.

  • Szaturnusz: felelősség, korlátozás, megtagadás
  • Merkúr: gondolatok, beszéd, kommunikáció, ügyintézés
  • 2.ház: anyagiak, pénz

Merkúr, mint 2. házának ura

Pénzügyei vonatkozásában édesanyja egészen kicsi kora óta meghatározó szereplő. Dávid családjának rengeteg anyagi gondja volt és ez már korán felelősségteljes magatartásra (Szaturnusz) ösztönözte a pénzhez való hozzáállását. Már egészen kicsi korában megtanulta, hogy  minek mi az értéke és mit engedhetnek meg maguknak. Ha boltban voltak soha nem hisztizett, hogy neki ez vagy az kell, sőt soha nem is kért olyasmit, amiről tudta, hogy túl drága a pénztárcájukhoz. Ha azt mondták neki a bevásárlás során, hogy választhat valamit magának, a választás során mindig szem előtt tartotta, hogy milyen árkategóriát  engedhetnek meg maguknak. Egy felől tehát a Szaturnusz nevelő hatással volt rá, így anyagi gondjaik arra ösztönözték, hogy okosan bánjon  a pénzzel.

Másfelől viszont a megtagadás, a korlátozás és a veszteség is megnyilvánult ebben az állásban. A nehezen összespórolt kis zsebpénzét, amit a szüleitől, rokonaitól, illetve amit később nyári munkák során kapott, nem élvezhette igazán, mivel folyton édesanyját kellett kisegíteni vele. Dávid emlékei szerint már 9-10 éves kora körül is mindig anyukájánál landolt a zsebpénze. Így a fiú számára a pénz megfogása felelősségteljes magatartása mellett is szélmalomharcnak tűnt: anyja, ha megszorult mindig a fiához fordult segítségért, aki pedig kötelességtudóan lement a boltba és saját pénzéből bevásárolt vagy elment és befizette a számlákat, ha anyukájának nem volt miből.

Ez persze egyre nagyobb belső feszültséget keltett benne, különösen úgy, hogy édesapja luxuskiadásai és anyja követhetetlen pénzkezelési módszere mellett az ő igényeire kevesebb figyelem irányult.

Jelenleg sok konfliktusuk oka a pénz, mivel Dávid hiába igyekszik fedezni a saját szükségleteit, édesanyja úgy kezeli a fia által megkeresett pénz, mintha az a sajátja lenne. Amikor a havi kiadásokat tervezi Dávid pénzével is úgy kalkulál, ahogy neki tetszik – persze a fiát meg sem kérdezi, hogy mit szeretne. Tehát az anya Szaturnusza elnyomó hatással van Dávid anyagi helyzetére, pénzügyi kérdésekben korlátozza a szabad akaratát.

Merkúr, mint önálló gondolatok

De nem csak anyagi téren nyilvánul meg a korlátozó Szaturnusz. A Merkúr a gondolatainkat, a kommunikációs képességünket jelzi. Dávid kisfiúként nagyon sokat adott anyja véleményére, nagyon gyakran visszhangozta is azt. Így családi körben kialakult róla az az elképzelés, hogy neki nincsenek is saját gondolatai, és édesanyja véleményét veszi át.

Ezt csak tetézte az a tény, hogy Dávid anyja társaságában gyakran érzi úgy, hogy nem szólalhat meg, és ilyenkor csak csendben hallgat. (Szaturnusz korlátozza a Merkúr beszédes megnyilvánulásait.) Innen pedig már csak egy lépés volt, hogy édesanyja – segítő, védelmező szándékkal ugyan – ezen a téren is átvegye az irányítást. Ennek eredménye, hogy Dávid már ugyan felnőtt, de anyja még mindig sokszor alkot véleményt fia nevében is. (“Mi így gondoljuk…”)

Bár a hölgy kiskorában gyakran tanította (eredményesen!), de később sokszor könnyebb volt számára, ha ő intézkedik minthogy a fiát bátorítsa erre. A Szaturnusz éveken keresztül erősen elnyomta a Merkúrt és Dávidban, így egy blokk alakult ki az ügyintézésekkel és a kommunikációval kapcsolatban. Különösen az idősebekkel (Szaturnusz a nálunk idősebbeket is jelképezi) és úgy érzi nem tud igazán önálló lenni, mintha hozzá lenne kötve anyukájához.

Összességében arra jutottunk, hogy amellett, hogy törekednie kell a nagyobb önállóságra, valójában csak akkor  szabadulhat meg a láncaitól, ha teljesen kiszakad édesanyja önkéntelenül állított korlátai közül.


Remélem hasznosnak találtad a bejegyzést, ha van élményed hasonló állásról, vagy ha csak hozzátennél valamit, nyugodtan írj hozzászólást.

Érdekelnek a bohém boszorkányosságok? Kukkants be a Fekete Macsek Boszi Shopba, hátha találsz kedvedre való bűbájos apróságot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük