Lakat alatt

 Progressziós Hold a 12. házban

Nem értettem, hogy mi van velem, de az asztrológia ezúttal is rámutatott a válaszra. Történ ugyanis, hogy teljesen megmerevedtem, semmibe nem mertem belekezdeni, és iszonyú erős volt a vágy bennem, hogy otthon legyek, elvonulva a kis világomban. Közbe meg a tudatom racionálisabb oldala úgy látta, hogy nem jó ez így, én nem szoktam ilyet csinálni, változtatni kéne, de mindenhol csak a falakat láttam, és őszintén az otthon biztonságot adó környezetéből nem is igazán akaródzott kimozdulni. Persze az asztrológia mindig szépen rámutat, hogy mindennek megvan a maga ideje, és hasznosabb eszerint cselekedni…

 

A tranzitok mellett a progressziók is jól jelzik az éppen aktuális tendenciákat és életeseményeket. A progresszióban a Hold mondhatni óramutatóként működik: jegy és főleg házhelyzetével jelzi, hogy éppen mivel van dolgunk. Az én progressziós Holdam épp a 12. házban császkált az imént jellemzett időben, így nem is annyira meglepő, hogy miért igényeltem inkább a magányt és az elvonulást, mint a világ ellen vívott harcot. Nézzük a kulcsszavakat. 🙂

Kulcsszavak:
Rák: otthon (otthon édes otthon életérzés), védelemkereső, begubódzó
12.ház: elszigeteltség, börtön, elzártság, elfojtott dolgok, magány, titkos ellenségek, spirituális tapasztalatok
Oroszlán: tekintélyes, uralkodó, sugárzó, önkifejezés, hatalom, teremtő erő

Első felvonás:   Progressziós Hold a 12. házban a Rák jegyében

A Hold a Rákban uralomban van, így itt igen kényelmesen érezte magát: egyedül volt ugyan, de az otthon békéjében és biztonságában szívesen magára zárta az ajtót. A világtól való elvonulás sokkal inkább ösztönös volt, mint kényszer, önként vonult száműzetésbe, még ha ez részben áldozathozatalt is jelentett. A Rák jegy biztosította az elvonuláshoz a megfelelő környezetet, vagyis azt az otthont, ami kellő biztonságot képes nyújtani. (A legjobban a Rák szeret otthon lenni!)
Fontos, hogy itt a Hold uralmi helyzetéből kifolyólag harmonikusan tudtak áramlani az energiái, ami nagyban megkönnyítette 12. ház témáinak megélését. Egy elzárkózó és befelé fordulós időszakot jelzett, de ezt viszonylag harmonikusan éltem meg. A tarot Remete lapjához tudnám hasonlítani: befelé fordulás, de megvilágosodással; szembe tudtam nézni a 12. ház sötétségeivel is, mivel ott volt az a picike fénysugár, amit a Hold uralmi helyzete jelentett.
A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy például fejest tudtam ugrani a lelki szemetesládámba és ugyan egyedül, elvonultan és könnyek között, de képes voltam szembenézni az addig elfojtott sérelmekkel is és  meg tudtam békélni velük.

Második felvonás:   Progressziós Hold a 12. házban az Oroszlán jegyében

A jegyváltással merőben új helyzet alakult ki, mivel a Hold uralmi helyzetéből peregrinné amortizálódott, ráadásul egy olyan terepen (12. házban), ahol jegyhelyzetét tekintve abszolút idegen. A peregrinség azt jelenti, hogy semleges az adott jegyben, nem érzi ugyan magát rosszul, de különösebben jól sem, mivel ő ott csupán egy “gyüttment”. Ám a 12. ház enyhén szólva nem az Oroszlán terepe. Az Oroszlán A KIRÁLY, de milyen király az, amelyik be van börtönözve? Az Oroszlán Hold dolga, hogy megmutassa magát és kifejezze az érzéseit, de a 12. ház elzártságában ezt elég bajosan tudta kivitelezni. (Ellentét: A 12. ház bent akar tartani, az Oroszlán meg ki akar mutatni.)
Nem csoda hát, hogy ezt az időszakot már sokkal feszültebben éltem meg. A bezártságtól már egyre inkább feszültté váltam, a Rákban tetszett az otthon ülés, de itt már egyáltalán nem, sokkal inkább nyomasztott. Kitörni is hiába próbáltam mindenhol idegennek éreztem magam, olyannak, aki nem oda való (csak egy gyüttment – peregrin). Ráadásul ilyenkor belefutottam olyanokba is, akikről jót feltételeztem, de később kiderült, hogy nem éppen a jószándék vezette őket (12. ház a titkos ellenségek háza is) – a megtépázott Oroszlán meg jobb híján haza kullogott.

Érdekes, hogy a Hold ugyan a Rákban volt uralomban, ott harmonikusabban tudott megnyilvánulni mégis az Oroszlánban jelent meg a 12. ház magasabb megélési szintje a spirituális tapasztalatok.
Véletlenül keveredtem egy internetes oldalra, ahonnan meditációs gyakorlatok hanganyagait lehetett letölteni. Kíváncsiságból próbáltam ki, de hamar rákaptam ugyanis a belső feszültség miatt nagyon megnőtt az igényem az elcsendesülésre. A legnagyobb problémám talán az volt, hogy ahhoz voltam szokva, hogy az Oroszlán alkotó energiáját a külvilágban vagy a külvilág felé irányítva éljem meg, de ez a 12. ház elzárt világában nem tudott működni. Ezek a meditációs gyakorlatok viszont nagyon sokat segítettek abban, hogy az Oroszlán teremtő erejét befelé koncentrálva is meg tudjam élni, és kiegyensúlyozott Oroszlánná válhassak.

Összefoglalás

Most már értem, hogy miért szakadt rám a nagy lelakatolt ajtó – ennek volt itt az ideje. Egy elmélyülős, befelé fordulós időszak, amikor az ember magába tud mélyedni és újraértelmezheti saját magát,  a másokhoz és a világhoz fűződő viszonyait. Úgy érzem ebben az időszakban egy nagy lépést tettem előre a spirituális utamon azzal, hogy a gondolatok teremtő erejét nagyon is kézzel foghatóan tapasztalhattam meg. (Mind a pozitív, mind a negatív kimenetel hasznos tapasztalat volt!)
A 12. ház az utolsó ház, ez után már egy új ciklus kezdődik a Hold Aszcendensre lépésével, és ennek az új ciklusnak egyfajta előkészítése volt ez az időszak, amely még ha néhol feszült és kelletlen is volt mégis szükséges tapasztalásokat, lezárást hordozott, amelyek elengedhetetlenek voltak a sikeres cikluskezdéshez. 😉

5 Comments on “Lakat alatt”

 1. Szia, Lilttle Lion, nagyon érdekes éa hasznos amiket írsz. Csak egy kérdésem lenne: a progresszi amiről beszélsz, az szekunder vagy primer direkcióra gondolsz?

  1. Szia, szekunder 🙂
   Sajnos ahonnan én ezt tanultam nem volt elég alapos a különböző módszerek ismertetésében ezért bennem ez csak simán progresszióként maradt meg, de köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet egyértelműsíteni fogom a blogon 😉

 2. Ja és nekem pont fordítva lesz ez most 🙂 előbb Ikrekben lesz a Hold (magányosság, kitörni vágyás) aztán jön a rák, amikor élvezni is fogom az elvonulást…

  1. Kb másfél évig tartott ez az időszak 🙂
   Hú hát az talán még szerencsésebb is, nálam ez a belső feszültség még egy ideig az első házban is hatott, és hát egy nem kiegyensúlyozott Oroszlán első házas önérvényesítése tud érdekes dolgokat produkálni 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük