Mr. Visszatérő nyomában

Rák és Vízöntő kapcsolata

– Visszatérő jegyek a szinasztriában –

A Vakok Tánca című bejegyzésemben már írtam arról, hogy a Vízöntőm mellé gyakran beesik nekem a Rák, és ott ki is elemeztem a két jegy kapcsolatát. Szinte minden kapcsolatomban felbukkant valami a párom  képletében a Rákban (nagyrészt ugyanazon fokok körül). Na, de hogyan kerül ide egyáltalán a Rák? Hát, ezt fogom most boncolgatni. Bár tegyük hozzá, ez nem egy annyira egzakt elemzés lesz, itt egy sokszor tapasztalt dolog mögöttes okaira próbálok magyarázatot találni. Mindenesetre szerintem érdekes okfejtés lesz arra, hogy bizony egy kapcsolatban nem csak a klasszikus ki-kivel-illik-össze dolgok számítanak.

Ideál

Szerintem azt már mindenki megtapasztalta, hogy van egy zsánere, ami bejön neki, és aki asztrológiával legalább is kísérletezik, valószínűleg észrevette azt is, hogy ezzel szinkronban vannak a visszatérő jegyek. Ezt néha egyből lehet érteni, ha például a Bika Marsomhoz beesik egy Bika, az egyértelmű: a belső férfiképemnek megfelelő alannyal találkoztam. Erről az esetről már írtam röviden egy korábbi Facebook bejegyzésemben, amit itt érhettek el:

Míg máskor nem annyira egyértelmű, hogy egy jegy miért jelenik meg újra és újra. Na hát nálam ez a Rák! Amikor például olyan bagatel helyzetekben, mint egy online társkereső levelezője, sorra belebotlok a ténybe, hogy ennek ott a Nap, annak meg a Vénusz, emennek meg a Hold van a Rákban… Szóval elkezdte  piszkálgatni a belső asztrológusomat, hogy ugyan miért van ez?! Aztán egy egyébként rém rossz randi közben – neki épp a Vénusz volt ott, és körülbelül ennyiben ki is merültek a számításba vehető harmonikus kapcsolódások – rájöttem, hogy én ezt kifejezetten kedvelem. Mármint a Rákot! És ugyan a srác összességében nem jött be, de az a Rák Vénusz mégis kifejezetten meglágyította a szívem. Ez a felismerés meglepett, és ugyanakkor biztos voltam benne, hogy utána kell járnom ennek a rejtélynek! Miért a Rák?

Először arra gondoltam, hogy elemek szerint jól beleillik belső szereplőim társaságába (különösen Napom és Holdam esetén), de még ha ez igaz is, egyáltalán nem találtam teljesen kielégítő magyarázatnak. Főleg azért, mert mindig úgy éreztem, hogy a Rákokkal valahogy nem vagyok igazán harmóniában, olyan kis otthonülő, meg házias, meg gondoskodó, és a többi…  Szimpi meg minden, de valahogy mégsem olyan harmonikus ez a viszony, igazán nem is értem, és amikor “elvadul” alig bírom elviselni… És igen, rajtakaptam: ezek a Vízöntőm gondolatai! A Vízöntő és a Rák meg kvinkunx-ot alkotnak. Innen már gyorsabban ment a fejtegetés, szóval vágjunk is bele…

Első fejezet: Kvinkunx, 8. ház, VII. ház és analógiáik

Maga a kvinkunx fényszög és a 8. ház ez esetben hasonló analógiákat tartalmaznak, olyan kapcsolódási síkokat jeleznek, ami láthatatlan, mégis jelen van. A kvinkunx fényszöget szokás úgy emlegetni – szerintem nagyon találóan – hogy a két bolygó nem látja egymást; és a kapcsolatoknak is van egy szintje, ami elrejtve működik, tudat alatt.

A 8. ház a titkok háza, és ha belegondolunk valójában a szerelem is egy nagy titok. De arra is lehet asszociálni, hogy ennek a háznak a témái közé tartozik például a szex is, és ha mondjuk a szex nem működik igazán két ember között, az komoly kihívás elé állíthatja a kapcsolatot. Természetesen a VII. ház és ura nagyon meghatározó, és nem is mondom, hogy kiváltja ezt bármi. A hetes házas kapcsolódások (illetve annak minősége és erőssége) határozza meg, hogy megvalósul-e és milyen formában a párkapcsolat.

Ehhez képest – véleményem szerint – a 8. ház adhatja azt a szikrát, azt a pluszt, a varázslatot (vagy, ha úgy tetszik kémiát), ami megmagyarázhatatlan. És megmagyarázhatatlan az is, hogy miért működik az egyik emberrel, és miért nem működik a másikkal (mármint megmagyarázhatatlan, ha nem értesz az asztrológiához 😛 ). Ugyanez egyébként fordítva is igaz, tehát hiába van meg a szikra – a jó 8. házas, vagy  egy-egy magnetikus kvinkunx-os kapcsolódás – ha a VII. ház szintjén nem működik a dolog.

A kvinkunx fényszög a 8. házhoz hasonlóan tudat alatt működő energiákat jelez, csak míg a 8. ház a tudattalan ideált mutatja, addig a kvinkunx egy olyan aspektusát mutatja két ember kapcsolatának, ami a kettejük közti különbségeket jeleníti meg. Ez nem feszült különbözőség, mint mondjuk a kvadrátnál és nem is kiegyensúlyozandó kiegészítés mint az oppozíciónál, hanem csak másság, ami adott esetben akár magnetikus is lehet. A kvinkunx-al olyan energiák jönnek be, ami az egyén számára nem ismert, amire alapvetően nincs rálátása, ami belőle hiányzik, de úgy hogy ezt a hiányt egyébként nem érzékeli. (Mint a Vízöntő és a családi fészek melege.) De ha képes integrálni – kapcsolat esetében a másik fél által – az egy nagy pluszt tud adni az életéhez.

Egyelőre legyen elég ennyi, részletesebben most  nem fogom ezt itt elemezni, de Kalo Jenő szépen kifejti a témát a YouTube-on is megtalálható előadásában, szóval lehet szemezgetni, ha érdekel egy bővebb ismertetés erről a fajta kapcsolódásról.

Második fejezet: Vissza az én Rák mizériámra…

Szóval egy kapcsolatban valamilyen módon meg fognak jelenni a 8. házas, vagy kvinkunxos témák, mert ez adja meg a varázslatot. Na igen ám, de nálam az Oroszlán aszcendensemhez társul a Halak a 8. házban, tehát logikus lenne, hogy a Halak jelenjen meg rendre. Ráadásul a születési uralkodó Napom is itt van, tehát ez még pluszban egy pozitív kapcsolódási pont is lehetne. Illetve a 8. házas Napom meg Nap illetve Oroszlán típusú embereket jelezne, mint zsánert. Miért mégis a Rák? A válasz kicsit összetett, de nem annyira bonyolult. 😉
Megjegyzés: Természetesen a többi jegy is felbukkanhat, illetve megvannak visszatérő elemek (például az Oroszlán), de a Rák sokkal konzekvensebben jelenik meg az összes többinél.

1. A Vízöntő

Csak két bolygó áll nálam a Vízöntőben mégis rendre meg kell említeni. Egyrészt, mert ehhez a két bolygóhoz csatlakozik a Deszcendens (vagyis a VII. ház csúcsa), ami bevonzza a Vízöntő típusú kapcsolatokat. Másrészt a születési uralkodó Napom kap egy Uránusz szextilt (Uránusz a Vízöntő bolygója), tehát végeredményben az a két bolygó egy másodvonalas megtámogatással kap egy löketet. Plusz az egyik bolygó a Vénusz, ami férfi-nő kapcsolatok esetében fontos szerepet kap. Térjünk vissza arra, miért a Rák, ugyanis innen ez nagyon egyszerű: a Rák a Vízöntő kvinkunx párja, tehát a titkos zsánere, akihez megmagyarázhatatlanul vonzódik. A Vízöntő a felfedező, aki például imád az eszmék birodalmában barangolni, társaságba járni; a Rák viszont az otthon- és családteremtésben jó. A Rák remekül tud stabil bázist és hátteret nyújtani a Vízöntőnek, miközben a Vízöntő színt és pezsgést tud vinni a Rák életébe a furcsa dolgaival. Ezek nem olyan dolgok, amire egyébként vágynak (a Vízöntőt hol érdekli az otthon, és a Rák sem vágyik extrém élményekre), de ez egy igazi “ellentétek vonzzák egymást” történet! Ha sikerül együttműködniük, jó hatással van rájuk a kapcsolat (illetve sokat tanulhatnak egymástól). A két jegy kapcsolatáról (egy pici szeletéről legalább is) egyébként részletesebben olvashattok a Vakok tánca című bejegyzésemben.

2. Asztro-harmónia

Eddig csak kiragadott részletekről beszéltünk, de egy képlet, illetve két képlet összevetése nem csak két elemből áll, tehát nem elég az, hogy mondjuk a Vízöntő Vénuszom megbolondul a Rákért (néha érte, néha tőle), mert ez a kvinkunx párja… Én úgy okoskodtam, hogy azért ez a jegy bukkan fel mindig visszatérőként, mert egyébként harmóniába tud kerülni a képlet többi elemével. Alapvetően nekem a Vízöntőn kívül föld és víz jegyekben vannak bolygóim, amik ugyanezen elemekkel alkotnak harmonikus kapcsolatot. Egy kapcsolat szempontjából nagyon fontos a Nap és a Hold, illetve hogy ezek mennyire vannak egymással harmóniában, a Rák jól passzol, mind a Napomhoz, mind a Holdamhoz.

3. Mellőzi a diszharmóniát

Egy másik okként azt említeném meg, hogy itt “kikerüli” a komolyabb diszharmóniákat. Mivel se a Kosban, se a Mérlegben nem állnak bolygóim, ezért ha a páromnak a Rákban van a Holdja/Napja/Vénusza (általában ezek bukkannak fel) az nem fog nagyon erős konfliktusba (kvadrát) kerülni.

Érdekesség, hogy alapvetően a Halaknál “kellene” lennie (egyrészt 8. ház, tehát zsáner, másrészt ez is mellőzi a diszharmóniát), de az a helyzet, hogy sokszor kifejezetten nem kedvelem a Halakat, ha párkapcsolatról van szó. (Talán egy másik Halak túl hasonló hozzám, és nem hasonlóra, hanem kiegészítésre vágyom?)

Ennek ellenére a Rák mégis tudja hozni a 8. házas analógiákat, egyrészt a Vízöntőben álló bolygóimmal alkotott kvinkunxokkal, másrészt, mert a Rákból harmonikus fényszöget tud alkotni a  8. házban álló Napommal, és a 8. házam uraival is.

4. A szemközti jegy

Ezt sem hagynám ki, mivel nálam a Bakban álló Szaturnusz a VII. ház ura (a partner). Nos bármennyire is pozitív fényszögek vannak két ember képlete között, ha nincsenek szaturnuszi kötések… hát mondjuk úgy, hogy kicsi az esélye, hogy hosszantartó kapcsolat legyen a vége. (Tapasztalataim szerint egy komoly kapcsolat legfontosabb fényszögeit a Szaturnusz fényszögei adják, akár pozitív kötések, akár diszharmóniát jeleznek.) Szóval igen gyakran a Szaturnuszommal szemben (is) szoktak ácsorogni bolygók a Rákban, amit nagyon érdekesnek találok, hiszen így egy oppozíció alakul ki, ami alapvetően diszharmonikus fényszög, de az biztos, hogy erős kötelék két ember között, ami a Szaturnusz esetében a nehézségek mellett is stabilizáló erővel bír.


Mint láthattátok ez nem egy klasszikus elemzés volt, csupán próbáltam megkeresni az okait egy jelenségnek, ami jóval gyakrabban jelentkezik, mint, hogy véletlennek nyilváníthassam. Csak remélni tudom, hogy sikerrel jártam (de úgyis fogok még agyalni rajta :D), mindenesetre ha van hozzáfűznivalótok szívesen fogadom. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük