Táncban a Szaturnusszal

A tranzit Szaturnusz és az Aszcendens kapcsolata

A Szaturnusz aszcendensemet érintő tranzitjai mindig a gátlás és a felszabadulás érzésének kettősségét hozták számomra. Az aszcendensen való áthaladását nyomasztó és kemény időszaknak szokták tartani, de a magam részéről nem tudok egyértelműen negatívan vélekedni a Szaturnusz egyik aszcendensemet érintő tranzitjáról sem, sőt! Persze ehhez előbb meg kell érteni, hogy mi is számomra a Szaturnusz.

Mivel ez egy hosszabb téma lesz, és három konkrét tranzitról is mesélni fogok, ezért sorozatként teszem őket közzé, amiből ez egyelőre még csak a bevezető, egy kis háttér információ és a visszatérő elemek felsorakoztatása. A sorozatnak három része lesz, az elsőben elmesélem, hogyan éltem meg, amikor a Szaturnusz az aszcendensemen haladt át; a második részben kerül bemutatásra a Szaturnusz szextilje, majd a harmadikban szót ejtünk arról is, amikor a tranzit Szaturnusz trigonnal érintette az aszcendensemet.

A kvadrát kimarad, ugyanis akkoriban elég sűrű időszakom volt. Mind a három transzcendens bolygónak egy időben volt egzakt tranzitja a képletem érzékeny elemein, ehhez jött még a Szaturnusz kvadrátja. Annyi minden volt egyszerre, hogy igazából egyikről se tudok igazán konkrétumokat mondani vagy elemezgetni, főleg, hogy akkoriban elvoltam magammal és a szűk környezetemmel, nem is érdekelt, nem figyeltem annyira a csillagokra. Szóval a kvadrát kimarad – egyelőre mindenképpen – mert nem szeretnék csak úgy rámondani dolgokat, hogy talán ez lehetett vagy az.

Visszatérve a konkrét témához, kezdjük a kulcsszólistával. 🙂

  • Aszcendens: amivel azonosul az “én”, alaptermészet, külső megjelenés, személyiség, fizikum
  • Szaturnusz: felelősség, idő, kor, korlát, gátlás, keménység, megtagadás, öregség/öregedés

Drága Szaturnuszom!

A tranzitok értelmezésénél sokszor tapasztalható, hogy a tranzitáló bolygó nem csak a saját analógiáit hozza, hanem a radixbeli karakterét is megjeleníti, illetve azon keresztül közvetíti a konkrét tranzit feladatait és kihívásait.

A születési képletemben a Szaturnusz a VII. ház ura és a Bakban áll. Ez egy uralmi méltóságú bolygó, amitől nem csupán hangsúlyt kap, de mivel a képletem legerősebben álló planétája is – ami ráadásul elég sok más bolygót is ural – ezért kiemelt jelentőségű a radixban is, és ezzel párhuzamosan a tranzitjai is jelentősek.

Ez egy uralmi Szaturnusz (ráadásul harmonikusan kapcsolódik a születési uralkodómhoz is), ami azt is jelenti, hogy van affinitásom a szaturnuszi leckékhez, szóval még ha nehéz is, mindig ott van mellette, hogy meg tudok vele birkózni. Talán ezért is lehetséges, hogy nem érzem a Szaturnusz tranzitjait túl leterhelőnek, legalábbis, amikor az aszcendenst érintette. Bár bizonyos szempontból ezek kemény időszakok, eddig inkább pozitív tapasztalatként éltem meg őket.

Bak Szaturnusz, a VII. ház ura

Egy uralomban lévő Bak Szaturnusz maga a rend, az a stabil váz, amire az élet struktúrái felépülnek, kemény, szigorú és sokszor vonalas, de szívósan tud küzdeni a céljaiért. Ez mind megvan bennem, de a dolog problematikája, hogy ez a VII. ház ura (a partner vagy a külvilág), tehát ezeket a dolgokat saját magamban nehezen élem meg közvetlenül (vagy nem veszem észre), visszatükrözve érzékelem, a társamon keresztül vagy a külvilág által.

Az én esetemben, ha van kapcsolatom nem azért lesz varázsütésre rend az életemben, mert a kedvesem rendet tesz, hanem mert a saját Szaturnuszom aktiválódik azáltal, hogy kap egy felületet, amire kivetítődhet, és így már meg tudom élni. De ezt én csinálom, nem a külvilág. Ez azért lesz fontos, mert visszatérő elem a tranzitok során is.

A Szaturnusz tranzit leckéi

Nyilván egy uralmi bolygó, pláne egy erős Szaturnusz kemény tanár lesz, aki a saját leckéit számon is kéri a tranzitok alkalmával. Valamint a hetes ház uraként gyakran összefüggnek a tranzitjai a párkapcsolat területével, vagy a tranzitot pont a partner közvetíti. Tehát valamilyen párkapcsolati eseményhez kötődhet, vagy az indítja el a Szaturnusz által szorgalmazott változást. Persze mindezt szaturnuszi módon, hiszen ez a planéta az érettséget, a felelősségvállalást kéri számon, valamint az idő uraként mindent csak akkor enged meg, ha annak eljön az ideje; egyébiránt megtagadás lesz az osztályrészünk.

Hát a Szaturnusz tranzitjai nálam pontosan erről szoktak szólni: ha nem vagyok elég érett és felelősségteljes (30 alatt, az első szaturnuszi ciklus befejezése előtt, hogy is lehetnék?), akkor jön a megtagadás, a szigor és a kemény leckék. Ám ezek nagyon jól tanulható leckék a szigor ellenére, hiszen a saját uralmi (Bak) Szaturnuszom fogékony rájuk. Ellenben egy rosszul álló Szaturnusz lehet rosszul nehezebb lenne.

Az Oroszlán aszcendensem párjaként tekint a Szaturnuszra, vagyis még ha nem is kötődik szorosan a partnerhez a tranzit (vagy nem minden tekintetben) mégis sokszor, ahhoz hasonló dolgokat élek meg, mint amikor kapcsolatban vagyok, vagyis a szaturnuszi rend jelenik meg az életemben. Talán ezért sem szoktam rosszul megélni, mert azt adja, amire kívülről vágyom. A VII. ház urát kapom meg, még ha nem is konkrét társ formájában. A magam részéről imádom, amikor beáll az ilyen szaturnuszi rendszer az életemben. 😛

Aszcendens, vagyis külső és belső

Ha már az aszcendensről van szó, akkor nem hagyható figyelmen kívül, hogy itt az anyagi testről is szó van. A Szaturnusz tranzitok kapcsán szokták a fogyást emlegetni, hát nekem eleve vékony és viszonylag szikár alkatom van, de az tény, hogy a rendszeres mozgás mindig megjelent ezekben az időszakokban, ami az alakomon is meglátszott, ha nem is vékonyabb, de formásabb lett.

A másik téma, amit itt-ott már pedzegettem az a személyiség érése, ugyanis ezeknél a tranzitoknál ez mindenképpen előjön, pont az a lényege, a Szaturnusz felvállalása. Sikeresen elsajátított lecke után viszont felemel egy sorompót, egy olyan területre nyerhető belépő, ami addig el volt zárva, mert a tranzit során pont az a feladat, hogy elég éretté váljunk, hogy túljuthassunk azokon a korlátokon. Ez pedig már a felszabaduláshoz vezető út, amikor a Szaturnusz már nem teher, ugyanis az érett és felelősségteljes magatartás elsajátítása által tapasztalható meg az igazi szabadság. Ez egyébként jól megjelenik a Szaturnusz által uralt két jegyben, ez a Bak és Vízöntő kettőssége, az egyik a korlát, a másik a szabadság, de ez a kettő dolog összefügg és ilyen sorrendben követi egymást.

Összefoglalva a visszatérő elemeket:

  • A Szaturnusz VII. házas kapcsolata miatt a párkapcsolatokhoz kötődnek részben vagy egészbe.
  • Sokszor a partner indítja el a folyamatot, vagyis a tranzit Szaturnusz is a társ személyét szimbolizálja.
  • Szaturnuszi rendet teremt az életemben, úgy általánosságban, amit viszonylag jól élek meg, mivel a radixban lévő Bak Szaturnuszom vevő erre.
  • Az idő analógia miatt kapcsolódik az öregedéshez, valamint a kor előrehaladásával való szembenézéshez, illetve ezzel együtt a felelősségvállaláshoz.
  • Mivel az aszcendensről van szó, ezért mind a személyiségem, mind a külsőm kapcsán megjelentek szaturnuszi analógiák.

Ennyi lett volna ez a bevezető rész, a konkrét tranzitok alatt szerzett élményeimet az alábbi bejegyzésekben olvashatod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük