Táncban a Szaturnusszal – 2. rész

szaturnusz tranzit az aszcendensen

Szaturnusz tranzit az Aszcendensen

Ezt elsőre egy kemény időszaknak gondolhatnánk, viszont meglepően kellemesen éltem meg, sőt egyike volt életem legjobb időszakainak is. Jó mondjuk, nagyjából 17-18 éves voltam, ebben a korban viszonylag nem nehéz jól érezni magunkat. 😀 De azért mégis, a Szaturnusszal sokszor nem szembesülünk szívesen, és aki nem kedveli a Szaturnuszt, annak elég nehéz lehet a korlátozása.

 A Szaturnusz Aszcendensemet érintő tranzitjairól egy egész sorozatot írtam, hiszen az évek során több alkalommal is megtapasztalhattam, amikor különböző fényszögekkel érintette az égen járó Szaturnusz ezt az érzékeny pontot. A szériának ez a második része, a bevezető részt, amiben általánosságban írok ezekről a tranzitokról >>ide kattintva<< olvashatjátok el. A bejegyzés alján pedig a sorozathoz tartozó összes részt megtaláljátok kilistázva az elérhetőségekkel együtt. 😉

 

Aszcendens és külső megjelenés

Talán az egyik legjellemzőbb elem, hogy amikor a Szaturnusz érintette az aszcendensemet a külsőmmel kapcsolatban mindig visszatért a testedzés, illetve annak valamilyen formája. Akkoriban, amikor a Szaturnusz az aszcendensemen haladt át kaptam talán az első komoly leckét a fizikai testemmel kapcsolatban, ugyanis ekkor ismerkedtem meg a jógával.

 

Rendszeres testedzés

A kezdés nagyon bagatel volt, ugyanis tinikén a kedvenc rock bandám egyik tagja jógázott, ezért már elég régóta ki akartam próbálni, végül az egyik TV csatornán elkaptam egy Jóga Zóna nevű sorozatot és hirtelen felindulásból gondoltam kipróbálom. Megtetszett a dolog és rákaptam, minden nap követtem az adást, és jógáztam a tv előtt. Mivel ez valamikor a nyári szünet előtt lehetett, ezért amikor beköszöntött a szünet és ráértem nagyon könnyen be tudott épülni a napi rutinomba. Mondjuk ebben sokat segített, hogy pont olyan időpontban volt az adás, amikor általában felkeltem, ezért ébredés után egyből ezzel kezdtem. Már itt is megemlíthető a Szaturnusz, vagyis a napi rendszeresség, a szorgalom és a következetesség megjelenése, vagyis lett egy rendszer, egy keret a napjaimban, az életemben.

 

Büszke tartású Oroszlán

A Szaturnusz legtanulságosabb leckéje ezzel kapcsolatban az volt, rájöttem, a hátfájásom nem volt normális dolog. Ugyanis korábban minden este úgy tértem nyugovóra, hogy amikor elterültem este az ágyon, éreztem, hogy “végigfolyik” egy tompa fájdalom a gerincem mentén az egész hátamon. Nekem ez olyan természetes volt, hogy nem is tudtam, hogy ez probléma. Ám amikor elkezdtem jógázni, ez a fájdalom elkezdett enyhülni, majd rövidesen meg is szűnt. Hát koppantam egyet, mikor ez tudatosodott bennem.

Egyébként a hátfájás az Oroszlán miatt jött, hiszen nem csak a szív és mellkas (a büszkeségtől dagadó mellkas) Oroszlán analógia, de a hát is ide tartozik. A büszke Oroszlánnak van tartása, annak pedig fizikai “gyökerei” a hátban keresendőek. Érzelmi szinten az önbecsülés és az önbizalom az, amitől jó lesz a tartásunk, és bizony én tinédzserként erősen önbizalom hiányos Kis Oroszlán voltam, ami fizikai szinten rossz tartásban és gerincproblémákban nyilvánult meg, a hátfájás is ebből eredt.

Különösen hálás vagyok a Szaturnusznak azért, mert engem akkor így összekapott! Egyébként a gerinc, mint tartóoszlop, váz és mint csont Szaturnusz analógia, szóval eléggé passzol a dolog, mind az Oroszlán kapcsán, mind a Szaturnusszal analógiában.

A Szaturnusz szorgos munkájával és a napi jógázással pedig nem csak a hátam lett egyre jobb, de szépen épülgetett az önbizalmam is. Igaz, akkor még nagyon-nagyon apró lépésekben. Sokat segített ebben az is, hogy fizikailag sokkal jobban éreztem magam a testemben, és jobban is néztem ki.

 

Felelősség és test

A jógánál egyébként nem is választhattam volna jobb mozgásformát, hiszen talán a leginkább a testtudatosságot fejleszti. Megtanultam (Szaturnusz), hogy milyen az, amikor igazán megmozgatom a testemet, megdolgoztatom az izmaimat. Azt is megtanította, hogyan kell ezt jól csinálni, a mozgás szaturnuszi kereteit is ekkor sajátítottam el, például a különböző pózokban a helyes testtartásra való odafigyelést. Megtanultam, hogyan kell hallgatni a testemre, meddig mehetek el egy nyújtásban, mik a testem (aszcendens) korlátai (Szaturnusz). Mindez egy nagyon jó kis útravalót adott az élethez, és megadta a kezdő lökést, hogy felelősségteljesen (Szaturnusz) bánjak a testemmel.

Persze jobban is néztem ki, lassacskán fejlődtek az izmaim, ezzel együtt pedig formásodtam. Átalakult a testem, vagyis fizikai megvalósulásom (aszcendens) stabilabb kereteket (Szaturnusz) kapott. Persze ez szintén adott némi önbizalmat. Mivel eleve elég vékony alkat vagyok nálam a fogyás téma nem jött elő a tranzit kapcsán, hiszen számomra a megfelelő keretekhez nem kell fogynom, inkább erősödnöm.

 

Az Oroszlán párja a Szaturnusz

Az az életterület, amivel kapcsolatban van a radixban a Szaturnusz egy olyan terület, ahol korlátokat kapunk és ezek a dolgok el vannak előlünk zárva, legalábbis életünk első felében. A Szaturnusz fokozatosan emeli fel a sorompókat, ahogy egyre érettebbé válunk, úgy fokozatosan engedi a felelősség felvállalásával együtt az apró lépések megtételét.

Nálam a Szaturnusz a társkapcsolatok területén korlátoz, vagyis ezen a területen mindent egy kicsit megkésve tapasztalhattam meg (Szaturnusz = idő, korlátozás). A Szaturnusz ekkor engedte először, hogy kapcsolatba keveredjek. 😀 Persze, ahogy az a Szaturnusznál lenni szokott, nagyon sok volt benne a gát, távolságtartás és a félelmek. De azért örültem, hogy végre már, na végre… 😀

Mindenesetre tanulságos tapasztalat volt, nem igazán sikerült érzelmi kapcsot kialakítani (mégiscsak a Szaturnusz van a dologban..), szembesültem a saját gátlásaimmal és korlátaimmal, bár akkor még nem tudtam, hogy mit kezdjek velük, de a felismerés is nagyon fontos, az az első lépés, és akkor ez bőven elég volt.

 

Nagykorú KisOroszlán

Hiszen ekkor lettem nagykorú, ekkor érettségiztem, elmentem tovább tanulni, elköltöztem otthonról. Bár ezeknek nem tanúsítok egyébként túl nagy jelentőséget, de így a Szaturnusz tranzit idején azért belejátszik, hogy sokat lódult az érettségem.

A jóga rendszert adott az életemnek, ettől magabiztosabb lettem. Ez a pici löket elegendő volt ahhoz, hogy kicsit bátrabban merészkedjek társaságba, ismerkedni merjek, és ez meghozta az első kapcsolati szárnypróbálgatásaimat is.

Mivel az aszcendensem után még egy jó ideig az első házamban flangált a Szaturnusz, szóval a konkrét tranzit után is maradt ez az elért kellemes állapot, ez sokat segített abban, hogy ekkor mentem egyetemre, elkerültem otthonról. A korábbi önbizalomhiányos, gátlásos és visszahúzódó lányka, ugyan akkor még messze nem volt magabiztos Oroszlán, de lelkileg megerősödve, a Szaturnusz támogatásával tudott nekivágni a félelmetes ismeretlennek, és a saját magához vezető útnak.


Arról, hogyan éltem meg azokat az időszakokat, amikor a Szaturnusz különböző fényszögekkel érintette az Aszcendensemet egy néhány részes sorozatot készítettem. A széria összes részét itt találjátok:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük