Bevezetés az asztrológiai útvesztőjébe

Néhány kedves barátom unszolására nekiálltam egy általános, néhány részes ismertetőt írni az asztrológia rendszeréről. Olyan véleményeket azért vicces visszakapni, hogy “jó, jó, csak nem sokat értettem belőle”, és ilyenkor előjönnek a kérdések, hogy ez meg az micsoda vagy, hogy hogy működik ez az egész… 😀

A legtöbb ember ott van eltévedve, hogy az él a fejükben, hogy van 12 jegy. Végülis tényleg van 12 jegy, csak épp az asztrológia nem merül ki ennyiben. 😉 Szeretném azt is tisztázni, hogy arról amit itt röviden összefoglalok vaskos könyvek szólnak. Tehát ez tényleg csak egy nagyon rövid áttekintő lesz, annak érdekében, hogy hátha egy picivel érhetőbb lesz miről is beszélek. Ezeknek az áttekintőknek a fókuszában a születési képlet fog állni (külön bejegyzésben >>itt<< ), mivel ha ezt megértjük – még ha nem is tudjuk elemezni – az egy nagy lépés az asztrológiában való eligazodásban. 🙂

Asztrológia

Az emberi fejekben az asztrológia és a horoszkóp fogalmak amellett, hogy összefonódtak eléggé össze is keveredtek. Az asztrológia szó szerint csillagtudományt jelent, és dinamikus szimbólumrendszerként használja a bolygókat, jegyeket és a képlet egyéb elemeit. A horoszkóp pedig az asztrológia rendszerének egyik legfontosabb eszköze.

Horoszkóp

Először is a horoszkóp nem előrejelzés, nem jóslat és semmiképpen sem a 12 jegy leírása. A horoszkóp szó szerint óraképet jelent, amely csillagászati alapokon nyugvó objektív képet ad arról, hogy Föld egy adott pontjáról egy adott időben nézve hogyan helyezkedtek el a bolygók az állatövön, tehát lényegében ez egy Föld-központú csillagászati ábra. Ez az a pont, ahol az asztrológia és az asztronómia kettéválik – azon túl, hogy az asztrológia megmaradt Föld-központú szemléletmódjában – mert egy csillagász számára ezek csak pusztán adatok és tények; az asztrológus viszont szimbólumok sokaságát társítja a képlet egyes elemeihez.

Itt egy rövid és látványos videó az asztrológia szemléletmódjáról. Bár angol nyelvű, de szemléletessége miatt a nyelv ismerete nélkül is segíthet a megértésben.

 

A születési vagy radix képlet

Sokféle horoszkóp létezik, a legalapvetőbb közülük a születési képlet, amely értelem szerint egy személy születési idejére és helyére van felállítva. Szokás radix horoszkópként is emlegetni. Bármely más horoszkóp is technikailag ugyanígy néz ki, értelmezését tekintve más.
A saját képleted kiszámításához itt találsz segítséget: Horoszkóp Online
A kapott képlet felépítését itt taglalom: Születési képlet
A képlet szimbólumait itt tudod dekódolni: Asztrológiai szimbólumok

Megjegyzés: Bár nagyon sokszor mondunk olyanokat, hogy ennek vagy annak a bolygónak vagy tranzitnak ilyen vagy olyan hatása volt ránk, de itt persze nem arról van szó, hogy az a bolygó ténylegesen “idenyúlt” és megbizergált. Az asztrológia egy szimbólumrendszer, így jelképein keresztül jelez dolgokat, de nem okozza azokat!

Progresszió

A horoszkóp tehát egy kimerevített időpillanat, ám ahogy az idő sem áll meg, a planéták is tovább állnak. Számos technikát ismer az asztrológia, amely a képlet elemeinek továbbhaladásán alapul, például a tranzitok elemzése, a szekunder direkció vagy éppen a szolár képlet. Mindezeknek a lényege, hogy nem csupán egy adott pillanat időminőségét vizsgáljuk, hanem az idő változását is, illetve annak összevetését egy adott horoszkóppal.
Az asztrológiai progressziók témájáról részletesebben is írok itt: … Hamarosan…
A különböző progressziós bejegyzéseket itt találod: Progresszió

Tranzitok

A születési képlet lényegében egy befagyasztott időpillanat. Az égen járó bolygók azonban nem állnak meg, hanem a születés pillanata után is tovább járják égi útjukat és eközben kapcsolatba kerülnek a születési képlet elemeivel. Ezeket tranzitoknak nevezzük. A tranzitok – az adott tranzit bolygó és az érintett képletelem jelentéstartalmának megfelelően – valamilyen hatást jeleznek a szülött életében.
A blog tranzit elemzéseit itt olvashatod: Tranzitok

Szekunder direkció

Szintén egy  szimbolizmuson alapuló  előrejelzési módszer, mondhatni ez a radix (születési képlet) naprakész verziója, amely az eredeti képlettel együtt értelmezendő.
A módszer szerint a születést követő minden egyes nap egy évnek felel meg a szülött életében. A tranzitokkal ellentétben itt a gyors mozgású bolygókon van a hangsúly és kiemelt figyelmet kapnak a bolygók és tengelyek jegyváltásai, illetve bolygók esetében az új házba lépés és az irányváltás. Emellett a Hold mint a leggyorsabban mozgó égitestünk óramutatóként működik és házhelyzetei jelzik, hogy aktuálisan mely életterülettel van feladatunk.
A blog szekunder direkciós elemzéseit itt olvashatod: Szekunder direkció

Szinasztria

A szinasztria két személy ábrájának összehasonlítása alapján nyert kompatibilitás elemzés, ami megmutatja egy kapcsolat erősségeit és gyengeségeit. Bármely kapcsolat esetén elkészíthető az összevetés legyen az szülő-gyerek, üzlettárs, baráti kapcsolat vagy párkapcsolat.
A blogon olvasható szinasztria elemzések: Szinasztria

Kérdőasztrológia

Ez a módszer az asztrológia középkorban alkalmazott technikáihoz nyúlik vissza. Azon a tételen alapul, hogy az a pillanat, amely egy adott kérdést szül, magában hordja a kérdés válaszát is. A kérdőképletet tehát a kérdés feltételének idejére állítják fel, ami lehetőséget nyújt arra, hogy akár pontos születési adatok nélkül vagy személyhez nem köthető kérdéskör kapcsán is iránymutatást kaphassunk. Fontos kitétel azonban, hogy a kapott képlet kizárólag a kérdést válaszolja meg, sem többet, sem kevesebbet!
A blog kérdőasztrológiai elemzéseit itt találhatóak: Kérdőasztrológia


A széria részei:

  1. Bevezetés az asztrológia útvesztőjébe: Általános asztrológiai bevezetés és asztrológiai alapfogalmak áttekintése.
  2. Születési képlet: A Radix vagy más néven születési képlet felépítésének bemutatása.
  3. Horoszkóp Online: Néhány online lehetőség a születési képlet elkészítésére.
  4. Asztrológiai szimbólumok: Az asztrológiában használt szimbólumok gyűjteménye.
  5. Az asztrológia története: Videós áttekintő az asztrológia történelméről.