A Születési Képlet

Sokféle horoszkóp létezik, a legalapvetőbb közülük a születési képlet, amely értelem szerint egy személy születési idejére és helyére van felállítva. Szokás radix horoszkópként is emlegetni.

Bármely más horoszkóp is technikailag ugyanígy néz ki, értelmezését tekintve más, de az egyszerűség kedvéért most maradjunk annyiban, hogy a születési képletet fogjuk elemezni. A továbbiakban azt nézzük meg, hogy hogyan is épül fel ez a képlet. Itt egy példa képlet látható és a továbbiakban is ezt fogjuk cincálni. 🙂

A továbbiakban szereplő képeket nagyobb méretben is megtekinthetitek ha rájuk kattintotok.

Akinek van kedve hozzá, annak tudom ajánlani a következő videót, ami nagyon szemléletesen mutatja be, hogy milyen nézőpontból is vizsgálódunk. 🙂 Megjegyzés: Bár a videó angol nyelvű, ám az angolul nem tudók számára is hasznos lehet szemléletessége miatt. 😉

 

1. Zodiákus

Tehát a horoszkóp egy kör alakú ábra, amelyben maga a kör az ekliptikának felel meg. Az ekliptikát 12 részre osztjuk, ezek mindegyike 30 fokot zár be. Ez a 12 rész adja az állatövi jegyeket – és való igaz, hogy ez nagyrészt az alapja egy képletnek. 🙂 Ekkor az ábránk így néz ki:

2. Tengelyek

Két fő tengelye van a képletnek az Aszcendens – Deszcendens és a Medium Coeli – Imum Coeli. Ezek életünk iránymutatói, sokszor jelzik nyíllal az Aszcendenst és a Medium Coelit. Bár az ábránkról lemaradtak a nyilak, de pirossal kiemelve láthatóak a tengelyek.

Az Aszcendens azt a jegyet jelöli, amely a születés pillanatában épp felkelőben volt a keleti horizonton. Szimbolikus értelemben a személyiség alaprezgését, alapminőségét jelenti. Egyfajta szűrű, amin keresztül a világot érzékeljük, valamint amin mi magunk is megnyilvánulunk. Ha az Aszcendens az “Én”, akkor a Deszcendens a “Te”, vagyis a tengely túlsó vége jelképezi a tásunkat.

A Medium Coeli és Imum Coeli az ég közepe és az égbolt mélye. A Medium Coeli a céljainkat jelzi, azt ahová tartunk; az Imum Coeli pedig a gyökereinket mutatja, azt jelképezi, hogy honnan jöttünk.

Ezeket sarokpontoknak is nevezik, és ez egy nagyon is beszédes megnevezés. Életünkben a legfontosabb dolgok – de mindenesetre meghatározói – hogy ki vagyok és honnan jöttem (Asc – IC), illetve hová tartok és kivel (MC – Dsc).

3. Házak

Menjünk tovább és építgessük tovább példaképletünket. 🙂 Az előbb elemzett fő tengelyek adják meg életünk sarkalatos pontjait, de tulajdonképpen 6 tengely van, amelyek 12 részre osztják fel a képletünket. Ezeket a részeket házaknak nevezzük, és életünk különböző területeit kapcsoljuk hozzájuk.

Szintén hasznos videó a tengelyekről és házakról. 🙂

 

4. Bolygók

Ebbe az ábrába kerülnek elhelyezésre a bolygók, így alapjaiban két dolog fogja meg határozni őket: a házhelyzet (melyik házban áll) és a jegy szerinti elhelyezkedés (melyik jegyben van). Ezzel a színpadokra (házak – életterületek) felkerülnek a jelmezbe bújt (jegyek) szereplők, vagyis bolygók.

Úgy vélem talán ez az a része a dolognak, amit nem kell túlragoznom, hiszen a bolygókról általánosságban is vannak ismereteik az embereknek – manapság már az alapműveltség része. Azon túlmenően, hogy égitestek, az asztrológiai szemlélet annyival több, hogy szimbólumként tekint rájuk, tehát az asztrológiában a bolygók személyiségünk különböző aspektusait szimbolizálják.

5. Fényszögek

Persze bolygóink nem csak úgy álldogálnak magányosan, kapcsolatban is vannak/lehetnek egymással. Két (vagy több) bolygó akkor lesz kapcsolatba egymással, ha valamilyen fényszög köti össze őket. Technikailag a fényszög két égitest által bezárt geometrikus szög, szimbolikusan a horoszkóp elemei között futó energia-összeköttetések. Jelentőségük abban van, hogy ha pl. két bolygó valamilyen fényszögben áll egymással, akkor hatással vannak egymásra, tehát ha az egyik oldalon történik valami az kihat a másikra is (mint a mérleg esetében). Itt az ábránkon már a fényszögek is fel vannak tüntetve. (A bolygókat összekötő színes vonalak.)

A fő fényszögek:

  • A konjunkció vagy együttállás: két bolygó egymás mellett áll, az energiáik közvetlenül keverednek, ebből adódóan harmonikusan vagy diszharmonikusan is megnyilvánulhat.
  • Harmonikus fényszögek a szextil és trigon, ilyen fényszögekkel a bolygók harmonikusan hatnak egymásra.
  • A kvadrát és oppozíció (szembenállás) a diszharmonikus fényszögek, feszültségeket és össze nem egyeztethető enerigiákat jelképeznek.

6. Kiegészítések

Ízlés szerint lehet még ezt a képletet fűszerezni különböző számított pontokkal, állócsillagokkal, illetve további kisbolygókkal – pl. a Szerencsepont, Lilith, Chiron stb.


A saját képleted kiszámításához itt adok egy kis segítséget: Horoszkóp Online
A képlet kriksz-karkszainak dekódolásához pedig ide nézz be: Asztrológiai Szimbólumok


 

Ezek lennének hát a technikai alapok, persze nagyon karcsúsítva a lényeges pontokra. A különböző elemekről számtalan részletesebb elemzés lelhető fel az interneten, így én ezekbe most nem mennék bele mélyebben, de azért remélem, így is hasznosnak találtátok. 😉

 


A széria részei:

  1. Bevezetés az asztrológia útvesztőjébe: Általános asztrológiai bevezetés és asztrológiai alapfogalmak áttekintése.
  2. Születési képlet: A Radix vagy más néven születési képlet felépítésének bemutatása.
  3. Horoszkóp Online: Néhány online lehetőség a születési képlet elkészítésére.
  4. Asztrológiai szimbólumok: Az asztrológiában használt szimbólumok gyűjteménye.
  5. Az asztrológia története: Videós áttekintő az asztrológia történelméről.